Afwijkende mondgewoonten zijn gewoonten die negatieve gevolgen hebben voor de gebitsstand, uitspraak en het gehoor. Voorbeelden van afwijkende mondgewoonten zijn onder andere: ademen door de mond, verkeerd slikken, duim-, speen- of vingerzuigen. Deze gewoonten beïnvloeden elkaar en komen samen voor. Vaak hebben de afwijkende mondgewoonten invloed op de spraak: kinderen praten dan bijvoorbeeld met hun tong tegen of tussen de tanden.
Door gebruik te maken van oromyofunctionele therapie (OMFT) kan het verstoorde evenwicht in het functioneren van de spieren in en om de mond hersteld worden. Wij gebruiken deze therapie in onze behandeling.
Volwassenen
Slikstoornissen kunnen ontstaan door veranderingen in de structuren van de mond, de keel en het strottenhoofd. Dysfagie is een slikstoornis. Als gevolg hiervan kunnen er problemen ontstaan in de aansturing van de spieren, waarvan verslikken of moeite met kauwen een gevolg kunnen zijn. Na hersenletsel (bijvoorbeeld door een beroerte, ongeval of tumor) of een aandoening van het zenuwstelsel (bijvoorbeeld MS, Parkinson of ALS) kan de aansturing van spieren problemen geven. Stress en angst kunnen ook leiden tot problemen met het eten en drinken. De logopedische therapie richt zich op het verminderen van het risico op verslikken of het geven van adviezen aan cliënt en omgeving.