Shockwave

Veel mensen zullen het volgende herkennen: Al maanden en sommigen zelfs al jaren last van die vervelende voet, hak, knie schouder of elleboog. In rust valt het allemaal wel mee, maar als je moet gaan bewegen of kracht gaat zetten dan is het erg pijnlijk en beperken de klachten je in je dagelijkse doen en laten. Of dit nu lopen, wandelen, een doekje uitwringen of een bord optillen en boven in de kast zetten is.

Dit soort klachten zijn goed te behandelen met Shockwavetherapie. Shockwave is een behandelmethode voor chronische (klachten langer bestaand dan 3 maanden), lokale pijnklachten van het bewegingsapparaat. Hierbij moet je denken aan:
• Tenniselleboog klachten
• Golferselleboog klachten
• Hielspoor klachten
• Achillespees klachten
• Peesproblemen van de knie
• Peesproblemen van de schouder
• Verkalkingen in pezen
• GTPS (klachten aan de zijkant van de heup)

Bovenstaande klachten staan bekend als overbelastingsklachten van de pezen en peesaanhechtingen. Ondanks dat lang niet elke patiënt die wij zien, weet waardoor zijn of haar klacht nu eigenlijk is ontstaan. Vaak beginnen klachten spontaan met een klein pijntje en worden dan in de loop van de tijd langzaamaan erger. Niet zo erg dat je er niet om kunt functioneren, dus ga je door in de hoop dat het vanzelf weer over gaat. En zo wordt het langzaamaan een chronische klacht die ook gedurende de dag steeds meer aanwezig is en op steeds meer momenten voor pijn en irritatie zorgt.

Op de lange termijn zorgt dit ook soms voor verkalkingen. Verkalking is een vorm van verhard weefsel dat zich vormt in een pees of gewricht, door overbelasting of door aanhoudend (verkeerd) gebruik. Door de kalk gaat de pees of het gewricht ook slechter bewegen en dat zorgt weer voor pijnklachten tijdens het bewegen/aanspannen.

Shockwave en echo
Goede diagnostiek en inschatting van de klacht is essentieel. Naast een uitgebreide intake en lichamelijk onderzoek maken we zo nodig ook gebruik van aanvullend (beeldvormend) onderzoek in de vorm van echografie. Door middel van echografie kunnen we onze bevindingen uit de intake en onderzoek bevestigen en de locatie van de verkalking in beeld brengen. Hierdoor kunnen we gerichter behandelen met de shockwave.

Resultaat
Wie behandeld wordt met shockwavetherapie merkt al snel resultaat. Na 3 of 4 behandelingen moet er aantoonbaar effect zijn. Maar liefst 80% van de patiënten geeft aan dat de pijn volledig of voor een groot deel verdwenen is en mogelijk belangrijker nog; dat ze hun dagelijkse activiteiten weer kunnen uitvoeren! In de meeste gevallen nemen de pijnklachten dus snel af en neemt de beweeglijkheid weer toe. Het is daarnaast gebleken dat shockwavetherapie een stimulerend effect heeft op het zelfherstellend vermogen van het lichaam.

Wilt u weten wat Shockwavetherapie voor u kan betekenen, neem dan contact met ons op zodat onze gespecialiseerde shockwavetherapeuten u hier meer over kunnen vertellen.