Fasciatherapie

In Rotterdam en Alphen aan de Rijn startte ik in 2017 met de opleiding F.I.T. en dat betekent fascia integrated therapy. Deze opleiding bestaat uit verschillende modules die leiden tot een behandelconcept waarbij het aangrijpingspunt de lichaamsfascie is die de spieren omhult. Ik was er vanaf het begin bij!
Relatief nieuw, er worden oude technieken gebruikt maar ook erg veel nieuwe die voor mij een welkome aanvulling zijn in mijn behandelmogelijkheden. Ik gebruik het dan ook erg veel bij bijvoorbeeld nek, hoofdpijn en rugklachten.

In mijn loopbaan heb ik veel behandelmethode ’s opgedaan en iedere methode op zich heeft zo zijn/haar voordelen. En ook iedere methode pretendeert de beste te zijn. Da’s logisch, de ontwikkelaars zijn vol van hun eigen product en willen graag een ander overtuigen hoe goed hun ontwikkelde methode is.
Ik geniet natuurlijk van elke studie die op deze manier gebracht wordt en neem het beste daarvan mee in mijn eigen behandeling. Zo zal ik veel mensen ‘fasciaal’ behandelen met daarbij elementen uit de manuele therapie en natuurlijk de oefentherapie.

Hoe ziet zo’n fasciaal element en nu bijvoorbeeld uit. Nog als je een nekklacht hebt waarbij je moeilijk naar rechts kan draaien dan zou het kunnen zijn dat een spier-fascie oorzaak heeft. Misschien zit er al erg lang een verkrampt stukje in je spier dat voorkomt dat de spier kan functioneren op de volledige lengte. Dit verkrampte stukje moet je kunnen vinden, dat is dus dan aan mij, en kunnen verhelpen. Dat kan met fasciatechnieken en geeft vaak spectaculaire resultaten. Veel patiënten die dit lezen zullen denken; ja!, en dat deed goed pijn! Dat klopt, maar de fascie technieken zorgen voor een veelal blijvende mobiliteitstoename.
De behandeling kan gevoelig zijn maar het resultaat is vaak erg goed. De bewegingsbeperking is vaak geheel opgeheven en de klachten zijn sterk verminderd. Zo ook bij bepaalde typen hoofdpijn. Tijdens de behandeling wordt de hoofdpijn sterk gevoeld maar na de behandeling vaak volledig verdwenen.

Na de behandeling met fascia technieken moet de situatie door de patiënt zelf onderhouden worden. De bewegelijkheid is toegenomen en vrijheid is herwonnen. De spieren hebben weer de gewenste bewegelijkheid maar ze zijn niet voor niets eerder in een verkrampte situatie gekomen. Dus moet de stressor weggenomen worden; fout zitten, lang rijden, veel repetitieve handelingen in het huishouden, slecht of niet bewegen en (moeilijker) te veel hooi op een vork… Soms heb je de stressor niet in eigen hand. Dan is het natuurlijk erg moeilijk deze weg te nemen.
Er volgen adviezen, oefentherapie en soms behandelingen in een veel lagere frequentie met weken tussen de contactmomenten. Soms combineer ik de behandeling met andere technieken uit andere behandelmethode ‘s. Ik zal je in de behandeling uitleggen waarom.

Als u nu geïnteresseerd bent geraakt in een fascie therapie behandeling bel dan eens met ons secretariaat om een afspraak kan maken of dat ik u terug bel voor meer info.