Dry needling

Bij de volgende vormen van pijn is dry needling zinvol:
• Stijve spieren en gewrichten
• Klachten van de nek, schouder, arm, (tennis)elleboog, onderarm en pols.
• Klachten van de lage rug, heup, bil- en beenspieren.
• Triggerpoints in spieren (zie hieronder)

Spierklachten die al wat langer bestaan zijn zeer geschikt voor de toepassing van dry needling. Vooral als er myofasciale (myo=spier en fascie=bindweefsel) triggerpoints aanwezig zijn. Deze triggerpoints kun je zien als een pijnlijke verharding of zoals in de volksmond genoemd, een spierknoop.
Vaak veroorzaken deze knopen niet alleen lokale drukpijn, maar ook pijn op andere plekken in het lichaam. Een mooi voorbeeld is hiervan de uitstraling van pijn naar het been, waarvan mensen nog wel eens denken: “zou ik dan niet een hernia van de lage rug kunnen hebben?”. De praktijk wijst nog wel eens uit dat het “gewoon” een uitstralingspijn is vanuit de middelste bilspier (musculus gluteus medius); deze uitstralingspijn wordt dan veroorzaakt door de knopen in deze middelste bilspier. Door middel van de inzet van dry needling (aanprikken van de knopen met behulp van een hele kleine naald) kan de uitstralingspijn na een paar behandelingen (3-4x) verholpen zijn.
Zo heeft dus elke spier zijn eigen uitstralingspijn en kan in principe bijna elke spier behandeld worden met dry needling indien deze pijn past bij de betreffende spier.

Wat voelt u bij Dry Needling?
Het inbrengen van het naaldje voelt u doorgaans overigens bijna niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan; dit noemen we een twitch. Dat geeft een soort ‘kramp’ gevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt u gemakkelijker bewegen. De reactie op de behandeling verschilt per persoon. In de regel voelt het behandelde gedeelte wel wat vermoeid of stijf aan, maar dat is meestal van korte duur (max. 72 uur). Veel mensen voelen na de behandeling een verandering en vaak een vergroting van de beweeglijkheid. Vaak is dat direct al, soms een dagje later. Vaak krijgt u oefeningen en gerichte adviezen mee om de verbeterde situatie bij te kunnen houden.
Deze behandelmethode is een onderdeel van een normale fysiotherapiebehandeling. Wanneer u aanvullend verzekerd bent, vallen ook de kosten voor dry needlingtherapie hieronder.