COPD

Binnen Leefrijk kunnen wij u met verschillende longklachten helpen om de kwaliteit van leven te verbeteren. De meest voorkomende longziekte is COPD. Deze afkorting staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease(Chronische obstructie long ziekte). COPD is een ziekte waarbij uw longen zijn beschadigd. Door de beschadiging kunnen de longen niet meer zorgen voor voldoende zuurstof. Hierdoor ervaart u minder energie en benauwdheid, waardoor zelfs moeite met normale activiteiten als: traplopen, aankleden en boodschappen doen ontstaan. COPD is helaas niet te genezen, maar u kunt er wel beter mee leren leven. Hierbij speelt bewegen in heel belangrijke rol.

COPD is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem. Bij chronische bronchitis zijn uw bronchiën ontstoken. De bronchiën zijn de vertakkingen van uw luchtpijn naar uw longen toe. Doordat uw bronchiën continue ontstoken zijn, maakt uw lichaam meer slijm/sputum aan en is ademhalen lastiger. Bij long emfyseem gaan er langzaam longblaasjes verloren. De longblaasjes zorgen ervoor dat de zuurstof vanuit de longen in het bloed komen. Het zorgt er ook voor dat afvalstoffen weer uitgeademd kunnen worden.

Naast COPD behandelen we bij Leefrijk ook minder voorkomende longaandoeningen zoals longfibrose, sarcoïdose, cystic fibrosis(taaislijmziekte), astma en klachten na een Covid-19 infectie.

Middels een persoonlijk (beweeg)programma krijgt u meer inzicht in uw ziekte en leert u er beter mee omgaan in uw dagelijks leven. Na een tijdje zal u merken dat de conditie verbetert, het zelfvertrouwen stijgt en het leven een stukje aangenamer wordt. Ook is het mogelijk om in groepen te trainen met lotgenoten. Daarnaast gaan we bezig met het grenzen hanteren, ademhalings -en ontspanningsoefeningen en hoesttechnieken. Wij werken samen met de lokale longverpleegkundingen, diëtisten en longartsen en zijn aangesloten bij het HVL netwerk Twente(Hart-vaat-long), en chronisch zorgnet.

Meet informatie over COPD vindt u op www.longfonds.nl. Gerichte voorlichting is ook te vinden op www.longenenleven.nl. Extra informatie over klachten na een Covid-19 infectie is te vinden op www.c-support.nu